Нанси Пелоси: Ситуацията в Ирак е катастрофална
Нанси Пелоси: Ситуацията в Ирак е катастрофална / netinfo

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че ситуацията в Ирак е катастрофална, предаде ИТАР-ТАСС.

Ситуацията в Ирак е катастрофална, не бива да се заблуждаваме за това, посочи Пелоси, коментирайки резултатите от неотдавнашното си посещение в Ирак.

По думите й тя и придружаващата я делегация са установили, че предложената от президента Джордж Буш нова стратегия за Ирак не дава резултати, а ефективността на правителството на иракския премиер Нури ал Малики е разочароваща. "Ние заминахме там с надежда и очакване, че ще видим някакви координирани действия, насочени към търсенето на политическо решение, към намаляване нивото на насилие. Разчитахме да видим дипломатически усилия, насочени към постигането на стабилност в региона", отбеляза тя.

За съжаление не видяхме нищо такова, изтъкна Пелоси. Въпросът е колко още човешки животи ще загубим и колко дълго ще се наложи да останем в Ирак, за да докажем, че планът на Буш не действа, допълни тя.

В Ирак Нанси Пелоси бе придружавана от шестима конгресмени, сред които председателят на комисията за въоръжените сили в Камарата на представителите Айк Скелтън, председателят на комисията по външните работи Том Лантос и на комисията за разузнаването Силвестър Рейс.