Нанси Пелоси
Нанси Пелоси / Gulliver/Getty Images
Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси призова към американски дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, предаде Ройтерс. Тя разкритикува Китай заради нарушенията на човешките права и заяви, че световните лидери, които присъстват на спортното събитие, ще загубят моралния си авторитет.

Американските законодатели отправят все по-силни призиви за бойкот на олимпиадата или промяна на мястото на провеждането ѝ. Те също така критикуват американските корпорации, твърдейки, че мълчанието им за това, което според Държавния департамент е геноцид срещу уйгурите и други етнически малцинства в Китай, насърчавано ор китайското правителство.

Организаторите на Пекин 2022: Изправени сме пред трудна ситуация

Пелоси заяви на двупартийно конгресно изслушване по въпроса, че държавните глави по света трябва да откажат да присъстват на игрите, планирани за февруари догодина.

"Това, което предлагам, е дипломатически бойкот", каза тя.

"Ако държавните глави отидат в Китай в светлината на геноцида, който продължава (. . .) наистина се натрапва въпросът какъв морален авторитет имате да говорите отново за човешките права където и да е по света", допълни Пелоси.

Независим панел на ООН заяви през 2018 година, че е получил достоверни данни, че най-малко 1 милион уйгури и други мюсюлмани са държани в лагери в китайския район Синцзян. Пекин определя тези места като центрове за професионално обучени
БТА