Олимпиада
Олимпиада / iStock/Getty Images
Организаторите на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година заявиха, че са изправени пред „специална ситуация“, след като отлагането на Летните игри в Токио 2020 означава, че ще има едва шест месеца между двете големи международни спортни събития.

Олимпиадата в Токио бе насрочена за 23 юли-8 август 2021 г.,след като надпреварата бе отложена с година поради пандемията от коронавирус. Въпреки това, със започването на Зимните игри в Пекин на 4 февруари, 2022, предстои предизвикателството на две последователни Олимпиади за отрицателно време.

Игрите в Токио ще се проведат юли 2021 г.

„Новите дати на Олимпиадата и Параолимпиадата в Токио означават, че сме изправени пред специална ситуация, в която Летните олимпийски игри и Зимните олимпийски игри ще се проведат в рамките на половин година. Ще преразгледаме допълнително това как новите дати за Токио 2020 ще повлияят на Пекин 2022. Междувременно, ще държим близка комуникация с Международния олимпийски комитет (МОК) и Олимпийското семейство, за да се справим пълноценно със ситуацията и да се подготвим максимално във всички аспекти“, споделиха организаторите на Зимната олимпиада в китайската столица за информационна агенция Синхуа.
 


Китай, където COVID-19 се появи за първи път през декември, заяви, че подготовката за Игрите през 2022 са по график, независимо че по-голямата част от страната бе блокирана през февруари в опит да бъде спряно разпространението на заразата. Пекин ще стане първият град-домакин на Летните и Зимните игри, след като прие Лятната олимпиада през 2008.
БГНЕС