/ ThinkStock/Getty Images
Намерили се отговор на мистериозните изчезвания в Бермудския триъгълник?
98410
Намерили се отговор на мистериозните изчезвания в Бермудския триъгълник?
  • Намерили се отговор на мистериозните изчезвания в Бермудския триъгълник?
Гигантски вълни може да са обяснението за мистериозните изчезвания в Бермудския триъгълник. До този извод е достигнал екип британски учени, който е пресъздал условията експериментално. Според тях при сблъсък на няколко морски бури, вълните могат да се насложат и да образуват гигантски „подивели вълни”, които са способни да разцепят дори големи кораби и да ги потопят за минути.
 
Подобни вълни са наблюдавани за първи път преди повече от 20 години и според океанографа Саймън Боксъл зоната на Бермудския триъгълник е идеална за образуването им. Боксъл обаче е скептичен, че в т.нар. „Дяволски триъгълник” има по-голяма честота на корабокрушенията от много други места в океана и отдава големия брой изчезвания на съчетание от лошо време и неопитни мореплаватели.
 
Нова версия разкрива тайната на Бермудския триъгълник

Бермудският триъгълник е мистериозната зона между остров Бермуда, Пуерто Рико и Флорида, в която през годините са изчезнали огромен брой хора, плавателни съдове и самолети. За зоната отдавна се носят злокобни легенди, като например отвличания от извънземни, геомагнитни бури, чудовищни водовъртежи, които поглъщали жертвите и ги пращали в друго измерение и дори мистериозният континент Атлантида, който потапял корабите с тайнствена сила.
 
Една от по-сериозните научни теории е отделянето от океанското дъно на големи мехури метан. Газът може да промени дотолкова плътността на водата, че кораб да потъне в нея като камък, а при отделянето му във въздуха вероятно е способен и да възпламени и прелитащи самолети.
 
Пет от най-големите мистерии на човечеството (ВИДЕО/СНИМКИ)
 

ThinkStock/Getty Images


Според екип британски учени обаче причината за корабокрушенията в района са т.нар. „подивели вълни”. Те са наблюдавани за пръв път преди повече от 20 години, разказва пред BBC океанографът Саймън Боксъл.
 
„В открития океан бурите могат да продължат с дни, а ветровете са изключително силни. Тази комбинация може да създаде вълни, които да се насложат. Получава се унищожителна интерференция. Това наричаме „подивели вълни”. Обикновено са стръмни и много високи - могат да достигнат до 30 м и да предизвикат големи щети“, обяснява океанографът.
 
„През 1997 г. успяхме да наблюдаваме за първи път „подивели вълни” чрез сателит. Бяха се образували край бреговете на Южна Африка. Най-високата от тях беше висока 29,8 м“, спомня си още Боксъл.
 
Американската национална океанска служба пише на сайта си, че „подивелите вълни” са „големи, неочаквани и опасни”, а свидетели ги описват като „водна стена”. Екипът учени от университета в Саутхемптън ги пресъздава в басейн и пуска в него модел на американски товарен кораб „Циклоп”. Подобен съд изчезва през 1918 г. с 300 души екипаж.
 
Загадката на Драконовия триъгълник (ВИДЕО)

Оказва се, че малките корабчета имат по-голям шанс да оцелеят, ако опитат да „яхнат” вълната. Големите кораби обаче буквално се разцепват на две. Колкото по-голям е плавателният съд, толкова по-големи са щетите. Дори масивен контейнеровоз може да се разцепи на две, ако попадне между гребена на две такива вълни. А ако това се случи, потъването е въпрос на 2-3 минути.
 

ThinkStock/Getty Images


Според Боксъл обаче главната причина за легендите си остават човешките грешки. Например прословутият Полет 19 през 1945 г., когато пет самолета от американския флот изчезват безследно, Боксъл обяснява с това, че пилотите просто са се изгубили, докато горивото им не е свършило.
 
Около 1/3 от всички регистрирани в САЩ плавателни съдове се намират в Щатите и островите около Бермудския триъгълник. По данни на Бреговата охрана от 2016-а 82% от инцидентите в района включват хора, които нямат никаква подготовка или опит за мореплавателство, допълва Боксъл.
 
Стъклени пирамиди лежат на дъното на Бермудския триъгълник (ВИДЕО)

„Т.е. взимаш една трета от корабната популация на САЩ, стоварваш я в Бермудския триъгълник и това, което получаваш, са мистериозни изчезвания. „Подивелите вълни” могат да ударят на много различни места, метановите балони също. А когато имаш висока концентрация на аматьори без никакъв опит, ще получиш и висока концентрация на мистериозни изчезвания”, коментира специалистът.