Най-малко 7 жертви при празненствата в Ирак след спечелването на Купата на Азия
Най-малко 7 жертви при празненствата в Ирак след спечелването на Купата на Азия / netinfo

Най-малко седем души бяха убити, а над 50 - ранени, при празненствата в Ирак, след като страната спечели за първи път в историята си Купата на Азия по футбол. Това предаде Ройтерс, като се позовава на полицията.

Хората са били убити или ранени от заблудени куршуми. Данните са само от Багдад и Кут.

Хиляди екзалтирани запалянковци излязоха за най-големите улични празненства в страната след свалянето на режима на Саддам Хюсеин през април 2003 г.

Властите въведоха засилени мерки за сигурност, след като атентат с кола бомба в сряда в Багдад причини смъртта на 51 и рани 126 души, излезли да празнуват победата на полуфинала от турнира над Южна Корея. Отделно двама души бяха убити от заблудени куршуми.

От вчера следобед до днес сутринта е в сила полицейски час в столицата, Наджаф, Кербала и Киркук. Футболистите от националния отбор излязоха за финала с черни ленти в памет на жертвите.

Ройтерс отбелязва, че иракският тим е представителна извадка на обществото. Макар че повечето играчи са от шиитското мнозинство, в състава има още сунити и кюрди, а капитанът Йонис Махмуд е тюркмен от Киркук.

Махмуд, който отбеляза гола за победата на финала над Саудитска Арабия с 1:0, заяви, че няма да се завърне у дома да празнува, защото се страхува за сигурността си. Той призова американските войски да се изтеглят от Ирак, предаде Асошиейтед прес.