Най-дългото слънчево затъмнение за хилядолетието
Най-дългото слънчево затъмнение за хилядолетието / снимки: Reuters

В петък за половината свят слънцето за кратко се превърна в светещ кръг, заобиколен от тъмен диск. Пръстеновидното слънчево затъмнение премина от Централна Африка до Източна Азия, съобщиха астрономи. Слънчевото затъмнение постави на определен етап рекорд по продължителност, който няма да бъде подобрен в следващите 1000 години.

Затъмнението започна от югозападната част на Чад и западната част на Централно-африканската република в 5.14 ч. по Гринуич, след това се премести към Уганда, Кения и Сомалия. После пътят му продължи през Индийския океан, където продължителността му беше 11,8 минути, което го превърна в "най-голямото пръстеновидно слънчево затъмнение на третото хилядолетие", съобщиха от НАСА.

След това лунната сянка се придвижи към Бангладеш, Индия, Мианмар и Китай и достигна до полуостров Шандун в 8.59 ч. по Гринуич. Хората в по-широката траектория на сянката, включваща Източна Европа, по-голямата част от Африка, Азия и Индонезия, имаха шанса да видят частичното слънчево затъмнение.

Пръстеновидното слънчево затъмнение настъпва, когато Луната минава точно пред Слънцето, но не го затъмнява напълно, оставяйки кръг слънчева светлина, грееща около лунния диск, уточнява БГНЕС. Рекордът ще бъде подобрен едва на 23 декември 3043 г.