/ ThinkStock/Getty Images
Към 1 януари във Франция е имало 61 огнища на заразяване с птичи грип, най-вече в югозападния департамент Ланд, сочат днешни данни на френското земеделско министерство, цитирани от Франс прес. Това означава, че само за няколко дни броят се е увеличил с 40.

В прессъобщение ведомството уточнява, че 48 от 61 потвърдени огнища се намират в Ланд, където традиционно се произвежда фоа гра - специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица.

Птичи грип в Словения, страната обявена за рискова

При предишния доклад от 29 декември се съобщаваше за 21 огнища в цяла Франция. Министерството подчертава, че периметърът около потвърдените огнища, в който местните власти могат да наредят превантивно избиване, току-що е разширен съгласно заповед, публикувана днес в Държавния вестник.

Превантивното клане на здрави животни е заклеймено от земеделските синдикати, според които то е "колкото санитарно неефективно, толкова и морално неприемливо".

Болестта се разпространява бързо в Европа и кара птицевъдната индустрия да бъде нащрек, след като предишни огнища доведоха до избиване на десетки милиони птици.
БТА