земетресение Ирак Иран
земетресение Ирак Иран / БГНЕС
Най-малко 334 души загинаха, а над 2600 са ранени след мощното земетресение на границата между Иран и Ирак в неделя вечерта. Жертвите от труса в иранската провинция Керманшах покрай границата с Ирак достигна 328 души, съобщи иранската информационна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс. Ранените до момента в страната са над 2500 души. Не са знае има ли промяна в броя на жертвите и пострадалите в Ирак, където засега се съобщава за шестима загинали и около 150 ранени.

земетресение Ирак Иран
БГНЕС

Земетресение от 7,3 по Рихтер удари Ирак близо до границата с Иран

 
Епицентърът на труса с магнитуд 7,2 по Рихтер в 21.20 часа местно време в неделя бил в планински регион в населения предимно с кюрди регион в Северен Ирак, на 200 км североизточно от Багдад и на 400 км западно от Техеран, съобщи Геофизичният институт на САЩ. След първия трус е имало 12 вторични труса с магнитуд от 3,6 до 4,7.

Огнището е било на 32 километра северно от град Сарпол е Захаб и на 100 километра югоизточно от иракския град Сулеймания. Дълбочината е била 10 километра.
Най-тежко пострадали са провинциите Керманшах и Илам в западната част на Иран. По последни данни загиналите местни жители са 328 души, а ранините са над 2500 човека.

По данни на иранския телевизионен канал „Прес-ТВ“ по много сгради могат да бъдат видени пукнати и цепнатини. В резултат на срутванията много автомобили, паркирани в близост до сгради, са затрупани. Заместник-кметът на провинция Керманшах Можтаба Никердар заяви, че властите създават три лагера за спешна помощ.

Не са причинени щети на стратегически обекти като петролно-газови съоръжения, летищата работят в нормален режим. В пострадалите райони са организирани полеви болници, раздават се храни, топли дрехи и гориво, предаде ТАСС.
 
В съседен Ирак бедствието отне живота на 6 души, а други 150 човека са ранени. Четири от жертвите са загинали в град Дарбандхан, съобщи кметът му Насех Хасан. Други двама загинаха в град Калар, съобщи директорът на местната болница. Калар се намира 70 км южно от Дарбандхан.
БТА, БГНЕС