Над 1 милион души се събраха на грандиозен митинг, свикан по призив на президента Реджеп Тайп Ердоган в защита на демокрацията, срещу неуспелия опит за преврат от 15 юли и в памет на хората, убити при съпротивата срещу пуча.

Според организаторите целта е "да се съберат всички милеещи за демокрацията и да се отдаде почит на геройски загиналите в отпор на метежа близо 250 души".

Масовата проява започна с националния химн, последван от четения на Корана пред тълпата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви на огромна демонстрация в Истанбул, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец, предаде Ройтерс.

Какво още каза турският президент на мегамитинга в Истанбул вижте тук

Мрежата на живеещия в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите в Анкара обвиниха за пуча от 15 юли, трябва да бъде унищожена в рамките на закона, подчерта Ердоган.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че Гюлен ще бъде докаран в Турция и ще плати цената за неуспелия опит за преврат.

Турският премиер: Гюлен ще плати цената за неуспелия опит за преврат

Провалилият се преврат в Турция откри нова възможност за компромис в политиката, заяви Кемал Кълъчдароглу, председател на основната опозиционна сила в страната, Народнорепубликанската партия пред многохилядното множество. Сега политиката трябва да остане извън джамиите, съдебните зали и казармите, призова той. "След 15 юли има нова Турция", заяви Кемал Кълъчдароглу.

Началникът на генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар заяви на митинга, че предателите, стоящи зад опита за преврат, ще бъдат наказани най-строго. Той благодари мирните граждани за ролята им в потушаването на пуча.

В рядкото си изказване на публично събитие ген. Акар увери, че армията изпълнява задълженията си безупречно и всички военни служат на народа.

Митингът е свикан по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той лично покани лидерите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели да присъстват и да произнесат речи. Двамата опозиционни лидери, както и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), се присъединиха към общата декларация на управляващата ПСР, в която бе осъден опитът за преврат и бе защитена законната власт. Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга.

Източник: Фокус, БТА