Поп звездата Принс, смятан за един от най-креативните музиканти на своето време, бе открит днес мъртъв в дома си, съобщи неговият импресарио, цитиран от АП.

Ивет Ноел-Шуър заяви, че 57-годишният Принс е починал в дома си в щата Минесота, без да даде повече подробности.

Джим Олсън, шерифът на окръга, в който е живееше Принс, поясни, че певецът е бил открит бездиханен в асансьор в звукозаписното си студио, което се намира в пределите на имението му, допълват АФП и АП. Пристигналите екипи на Бърза помощ се опитали да го съживят, но след половинчасови усилия той бил обявен за мъртъв в 10.07 ч. днес сутринта местно време.

Води се разследване по обстоятелствата на смъртта му, допълни шерифът.

Принс влезе в болница, почувствал се зле при полет

Преди няколко дни се появиха съобщения, че в петък певецът е бил приет в болница в щата Илинойс, където самолетът му кацнал по спешност след концерт в Атланта.

Принс бил хоспитализиран заради грип, но след това бил изписан.

Принс ще публикува мемоарите си

Само преди месец Принс постави началото на серия концерти и обяви, че ще публикува своите мемоари. Неговият издател предсказа, че те ще бъдат "антиконформистки".

По време на концертите, които организираше в студиото си в Пейсли парк и в Австралия, Принс свири соло на пиано и заяви, че иска да приеме нови творчески предизвикателства.

Принс се превърна в световно явление през 80-те години и 90-те на миналия век с уникалната си смесица от поп, фънк, фолк и рок. Повече от три десетилетия той запази реномето си на един от най-съзидателните и ексцентрични американски поп певци.

На 57 години завинаги си отиде попиконата Принс
netinfo

Сред по-известните хитове на Принс са парчетата "Purple rain", "Cream", "Kiss" и "Girls and boys". Певецът издаде тридесетина албума за близо 40 години и продаде над 70 милиона екземпляра от тях. Принс спечели 7 награди "Грами" и влезе в Залата на славата на рокендрола през 2004 г. Спечели и една награда "Оскар" за парчето "Purple rain".

Известен като "Детето на Минеаполис", Принс така и не порасна повече от метър и шестдесет, но за сметка на това като личност бе с размерите на великан. Той бе истински звяр на сцената, верен на своя денди стил и андрогинна визия, отбеляза АФП. Мнозина го обрисуваха като конкурент на Майкъл Джексън, починал през 2009 г.

Смъртта на Принс разплака шоубизнеса

Роденият с името Принс Роджърс Нелсън успяваше да комбинира най-оригиналните и завладяващи звуци, независимо дали свири пламенно на китара, преминава от носово към еротично фалцетно пеене, или прави албум след албум с удивително оригинално съдържание.

През 90-те години Принс промени името си на непроизносимия "символ на любовта" и изписа думата "роб" на бузата си, за да протестира срещу условията на договора, обвързващ го със звукозаписната компания "Уорнър".

След успехите си от 1984 г. Принс създаде Пейсли парк - неговия творчески център. В имението има звукозаписно студио, концертна зала и сейф за неговите оригинални записи.

Източник: БТА