Мъж протестира срещу правителството на Монти от купола на базиликата Свети Петър
Мъж протестира срещу правителството на Монти от купола на базиликата Свети Петър / снимки: Reuters

Италианец, собственик на заведение в морски курорт, реши да протестира срещу новите европейски правила за неговия бизнес, предприемайки зрелищен протест - той успя да излъже охраната на Ватикана, покатери се на купола на високата 130 метра базилика "Свети Петър" и остана там и през нощта, съобщиха осведомителните агенции.

Марчело ди Финицио, който е от Триест, се качил като обикновен турист на балкона, опасващ купола. След това обаче се прехвърлил през парапета и се спуснал с въже на перваза на един от прозорците и разгърнал транспарант с надпис "Помощ! Стига Монти! Стига Европа! Стига многонационални компании! Вие ни убивате. Развитие ли??? Това просто социална касапница".

Ватиканската полиция, поискала помощ от пожарникарите, не успя да го убеди да слезе и тази сутрин той още беше на купола. Финицио не послуша и представителите на правителството, които предложиха да се срещнат с него, ако слезе от базиликата.

Мъж протестира срещу правителството на Монти от купола на базиликата "Свети Петър"
netinfo

Италианският премиер Марио Монти води политика на строги икономии, за да намали италианските дългове и дефицита, да стимулира растеж, отеблязва Ройтерс.

Приятел на 46-годишиния Финицио каза, че той е бил ядосан от директива на ЕС и от план на италианското правителство, който предвижда от 2016 г. да има прозрачни търгове за получаване на лиценз за работа в плажните зони, предава БТА. Работещи в този бизнес смятат, че прилагането на този план ще унищожи малкия бизнес, давайки предимство на големите корпорации.

Всъщност това не е първият толкова зрелищен протест на Финицио. През лятото той пак се изкачи за кратко на купола на "Свети Петър", настоявайки за среща с министъра на туризма.

Мъж протестира срещу правителството на Монти от купола на базиликата "Свети Петър"
netinfo