Муамар Кадафи призова ООН да защити родния му град от НАТО
Муамар Кадафи призова ООН да защити родния му град от НАТО / снимки: Reuters, архив

Отстраненият от власт либийски лидер Муамар Кадафи призова Съвета за сигурност на ООН да защити родния му град Сирт, все още държан от негови сили, от „зверствата” на НАТО, предаде Ройтерс. „Ако Сирт е изолиран от останалата част на света, за да бъдат извършвани зверства там, тогава светът има задължението да поеме отговорност и да се намеси незабавно, за да спре това престъпление”, казва Кадафи в писмо, прочетено по телевизия Ар Рай.

Базираната в Сирия медия съобщи, че посланието е адресирано до Съвета за сигурност на ООН. Местоположението на Кадафи не е известно, но той прави обръщения вече на няколко пъти чрез Ар Рай, откакто бе свален от власт на 23 август.

Междувременно стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН обмисля нова резолюция, която предвижда създаването на мисия на световната организация в Либия и размразяването на активите на две големи либийски петролни компании, предаде АП.

Великобритания разпространи проекторезолюцията сред членовете на Съвета за сигурност днес, а западни дипломати казаха, че се надяват тя да бъде подложена на гласуване до края на седмицата. Франция и САЩ са участвали в изготвянето на текста, а консултации са направени с имащите право на вето Русия и Китай. Проекторезолюцията ще промени оръжейното ембарго, наложено на режима на Муамар Кадафи, за да позволи на бунтовническото движение, което сега контролира страната, да купува оръжия, предназначени единствено за гарантиране на сигурността. Тя ще позволи също вкарването в страната на леки оръжия за защита на ООН и хуманитарни и дипломатически служители.

Муамар Кадафи призова ООН да защити родния му град от НАТО
netinfo


Според предложения текст забранената за полети зона, наложена след репресиите през март от страна на Кадафи срещу опоненти на режима, ще остане в сила, но ще бъде преразглеждана, уточнява БТА. Ще бъдат размразени активите на Либийската национална петролна корпорация и петролната компания Зуейтина и ще бъдат променени условията, при които са били блокирани активите на Либийската централна банка, Либиън Форин банк, Либийската инвестиционна власт и Либийския фонд за инвестиции в Африка. Ще остане в сила забраната за пътуване на бившия либийски лидер, ключови членове от семейството му и поддръжници на режима, както и замразяването на техните активи.

Предвижда се създаване на поддържаща мисия на ООН в Либия за първоначален период от три месеца, която да помогне на новото правителство да възстанови сигурността и върховенството на закона, да насърчи национално помирение и да се заеме с процеса на изготвяне на конституция и подготвяне на избори.