Московиси: Заедно с Румъния трябва да сте в ЕС
Московиси: Заедно с Румъния трябва да сте в ЕС / netinfo

България и Румъния трябва да се присъединят към ЕС през 2007 г. Това заяви пред Дарик радио докладчикът за Румъния в Европарламента Пиер Московиси.

След присъединяването на двете държави обаче мониторингът на Европейската комисия трябва да продължи, тъй като проблемите и в двете страни няма да бъдат решение, допълни Московиси.

На въпрос на Дарик радио дали през последните месеци Румъния не е станала жертва на изоставането на реформите в България, той отговори, че не мисли така. Според него ситуацията в двете държави е много близка.

Докладчикът на Румъния бе категоричен, че двете държави трябва да се присъединят по едно и също време.

Според него ЕК има две възможни решения – или отложи членството на двете страни, докато не решат проблемите си, или да ги приеме през януари 2007 г. и да продължи мониторинга върху хода на реформите.

Отлагането на членството на България в ЕС ще бъде контра продуктивно, заяви в Париж пред журналисти от водещи европейски медии директорът на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.

През последните няколко месеца ЕК дава лош сигнал към страните, които очакват да се присъединят към ЕС след България и Румъния. Посланието към тях е „Членството в ЕС е трудно”. Това заяви той по време на дискусия за разширяването на ЕС. Хората в Източна Европа не вярват на собствения си политически елит и затова смятат, че Брюксел е този, който може да го контролира, добави Кръстев.

Още чуйте в звуковия файл