Земетресение с магнитуд 7,1 разтърси днес японската префектура Фукушима, съобщи националната радиотелевизионна компания HNK, цитирана от ДПА. Най-малко двайсет души са пострадали в префектурата, предаде ТАСС, цитирайки японската агенция Киодо. Геофизическият институт на САЩ регистрира трус с магнитуд 7,1 с епицентър в морето на 74 километра североизточно от град Нами и дълбочина 58 километра. Не се съобщава за жертви и щети, няма и опасност от цунами, заявиха властите.
Земетресението, регистрирано в 23.08 ч. местно време (14.08 ч. по Гринуич) разлюля някои сгради в столицата Токио, отбелязва Ройтерс.
Японското правителство създаде кризисен щаб. Засега се събира информация за последиците от труса, усетен силно и в столицата Токио.
Съобщава се за няколко пожара, възникнали в префектура Фукушима, японската телевизия показа кадри от град Иваки със счупени витрини на търговски център.
 

За около 20 пострадали съобщиха властите след трусовете преди полунощ във Фукушима
БТА


Временно е било преустановено движението по няколко линии на скоростните влакове шинкансен, съобщи компанията оператор.
Имало е спирания на тока, засегнали 830 000 домакинства в десет префектури в северната, североизточната и централната част на страната.

 

За около 20 пострадали съобщиха властите след трусовете преди полунощ във Фукушима
БТА

През март 2011 г. Фукушима и други райони в Североизточна Япония бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 9 и засегнати от последвало цунами, което предизвика авария в АЕЦ "Фукушима", а наводненията отнеха живота на повече от 18 500 души.


"Тепко", операторът на атомната електроцентрала, съобщи, че няма промени в радиационния фон около нейните обекти, предаде Ройтерс.
 

За около 20 пострадали съобщиха властите след трусовете преди полунощ във Фукушима
БТА


По-рано "Тепко" каза, че проверява работата на съоръженията, за да установи дали има отклонения от нормата след труса. На площадката на АЕЦ "Фукушима" има десетки контейнери, съдържащи над милион тона радиоактивна вода, използвана за отстраняване на изтеклите радиоактивни материали при земетресението преди близо десетилетие. 

Източник: БТА