Могерини: Мир в Сирия няма да сложи край на бежанската криза
Могерини: Мир в Сирия няма да сложи край на бежанската криза / БГНЕС

Европейският съюз ще бъде изправен пред голям миграционен наплив дори ако по някакво чудо международната общност успее да сложи край на конфликта в Сирия, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от ДПА.

Нека не се самозаблуждаваме. Днес в центъра на вниманието е Сирия с 4 милиона бежанци в чужбина и 8 милиона прокудени от дома си в самата страна. Освен Сирия обаче, по цял свят има войни, глад, нищета, заяви Могерини пред италианския в. "Република".

Само подкрепата за Асад ще реши кризата в Сирия, убеден е Путин

"Дори по някакво чудо да решим утре сирийския проблем, Либия ще остане отворен и безконтролен коридор към Европа, поне докато успеем да възстановим държавността там. А освен Либия имаме цяла Африка", добави тя.

Асад: Подкрепата на Запада за терористите ще доведе още бежанци в Европа

Могерини подчерта, че ЕС трябва да бъде готов да реформира правилата си за предоставяне на убежище чрез квалифицирано мнозинство, както и направи тази седмицата, когато взе решение за преразпределяне на 120 000 кандидати за убежище, преодолявайки съпротивата на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия. "Трябва да подхождаме към този въпрос като към европейски проблем, така че ще се движим в тази посока. Надяваме се да успеем да направим това с единодушие, но не бива да бъде табу и използването на инструментите, предвидени в европейския договор", отбеляза тя.

Сирийците са най-голямата национална група сред стичащите се към ЕС бежанци и мигранти. Според Международната организация по миграцията сирийци са над 182 000 души от общо 485 500 души, пристигнали в Гърция и Италия от 1 януари насам, припомня ДПА.

Източник: БТА