Асад: Подкрепата на Запада за терористите ще доведе още бежанци в Европа
Асад: Подкрепата на Запада за терористите ще доведе още бежанци в Европа / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад обвини Запада за бежанската криза в Европа и предупреди, че Старият континент може да очаква още бежанци, съобщи Ройтерс. Западната подкрепа за "терористите" е причината за бежанската вълна в Европа, заяви Асад в интервю за руски медии.

Това са първите публични коментари на сирийския лидер за масовата миграция, отбелязва агенцията.

Асад нарече "Ислямска държава" западен екстремистки проект

Някои страни като САЩ, Турция и Саудитска Арабия искат падането на Асад от власт и подкрепят опозицията срещу режима му, включително някои от въоръжените групи, воюващи срещу него, по време на продължаващата четвърта година война, припомня Ройтерс.

Сирийският президент заяви, че турската подкрепа е била решаваща за възхода на две от най-големите бунтовнически групи в Сирия - "Ислямска държава" и свързания с Ал Кайда Фронт "Ан Нусра". Турция отхвърля тези обвинения.

Сирийският президент отхвърли твърденията на Запада, че действията на правителството му във войната са причинили разпространяването на подобни групи.

Лавров: Страните, разпалили конфликти, да понесат своята отговорност

Въпросът не е в това, дали Европа приема или не бежанци, а в това, че е необходимо да се отстрани първопричината за дадения проблем", посочи Асад, цитиран от ТАСС. "Ако европейците ги вълнува съдбата на бежанците, нека престанат да подкрепят терористите. Това е нашето мнение по този проблем. В това е същността на въпроса за бежанците", добави той.

Сирийското правителство нарича "терористи" всички въоръжени групи, срещу които воюва, отбелязва Ройтерс. Бунтовниците в Сирия са разнородни - от твърдолинейните ислямисти от "Ислямска държава" до националистите, смятани от Запада за умерени.

Източник: БТА