/ iStock/Getty Images
Френската модна къща "Кристиан Диор" представи новата си колекция по необичаен начин, като вместо традиционното модно шоу, моделите висша мода бяха показани върху миниатюрни манекени, съобщи Ройтерс.

Модните къщи са принудени да представят колекциите си онлайн и чрез видеозаписи и филми като част от Парижката седмица на модата, след като традиционните представяния, на които присъстват почитатели на висшата мода от цял свят, бяха отменени заради пандемията от новия коронавирус.

Вечерните рокли на "Диор" са вдъхновени от жени, представителки на сюрреализма в изкуството като фотографката Лий Милър. Моделите се отличават със сложни бродерии и пера. Те бяха представени върху 37 миниатюрни манекена, които впоследствие ще бъдат разпратени до водещи клиенти по света. На изложението те бяха представени в кратък ексцентричен филм, заснет от режисьора на "Гомор" Матео Гароне.

Безпрецедентна Парижка седмица на модата (СНИМКИ)


"Създадохме този проект в особен момент от живота", каза дизайнерката Мария Грация Киури, която започва да работи върху шоуто по време на карантината в Рим.

Пътуващите малки манекени напомнят за времето след Втората световна война, когато подобни били използвани от модните къщи, за да подържат колекциите и да стигат до клиентите.

Киури каза, че така брандът иска да отправи посланието, че в Париж "традициите са живи".

"Това е нещо различно, но е красиво", каза Киури за работата по филма, в който нимфи и русалки са очаровани от моделите висша мода.