Митинги срещу косовската независимост в Атина и Цюрих
Митинги срещу косовската независимост в Атина и Цюрих / netinfo

Демонстранти изгориха знамената на Европейския съюз и САЩ в Атина по време на протест срещу едностранното обявяване на независимост от Косово, стотици сърби участваха в подобна демонстрация и в швейцарския град Цюрих, предаде Франс прес.

Около 1000 души взеха участие в митинга в Атина, който бе организиран от Гръцката комунистическа партия, съобщи полицията. Демонстрантите скандираха „НАТО и ЕС вън от Балканите“, докато преминаваха покрай мисиите на ЕС и САЩ, които бяха охранявани от голям брой полицаи.

Демонстрантите изгориха знамето на ЕС пред мисията на съюза и повториха същото действие със знамето на САЩ пред посолството на Вашингтон, след което се разотидоха мирно. Гърция, която е страна член на ЕС, все още не е дала сигнал дали ще признае декларацията за независимост на Косово от 17 февруари. Швейцария може да обяви тази седмица дали ще признае провинцията и около 1000 души, повечето сърби, участваха в митинг в Цюрих. Просръбските групи призоваха и за митинг утре пред главната квартира на ООН в Женева.