Министърът на външните работи на Китай ще посети България
Министърът на външните работи на Китай ще посети България / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на външните работи на Китайската народна република Ян Цзечъ ще направи официално посещение в България на 31 август и 1 септември по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, съобщиха от Министерството на външните работи. Това е първото официално посещение на китайски външен министър у нас от 13 години насам, посочват от ведомството.

По време на разговорите на двамата външни министри ще бъде направен преглед на двустранните отношения, които ще отбележат 60-годишнина през 2009 година. Сред обсъжданите теми ще бъде сътрудничеството между двете страни в рамките на Азиатско-европейската среща на върха, чиято седма сесия ще се състои в Пекин в края на октомври.

Двете страни ще се информират взаимно за вижданията си по обстановката в прилежащите им региони. Ще бъдат разисквани и международни въпроси като конфликтът в Южна Осетия, ядреният въпрос на Корейския полуостров, се посочва в съобщението.

Отношенията с Китай, който е приоритетен партньор на нашата страна в Азиатско-тихоокеанския район, получиха нов импулс по време на Олимпийските игри в Пекин, посочват от МВнР. Тогава българският президент Георги Първанов имаше първа по рода си среща със своя китайски колега Ху Цзинтао.

България изрази своята съпричастност с пострадалите от опустошителното земетресение, сполетяло китайската провинция Съчуан, като през това лято прие за почивка и възстановяване група китайски деца от засегнатите райони.