/ БТА
Високопоставени дипломати от Г-7 обещаха да заемат твърда позиция по отношение на нарастващите заплахи от страна на Китай към Тайван и на безконтролните изпитания на ракети с голям обсег от страна на Северна Корея, като същевременно наблегнаха на начините за увеличаване на подкрепата за Украйна и за наказване на Русия за нахлуването, съобщава Асошиейтед прес.

Войната на Русия в Украйна заемаше голяма част от днешния дневен ред на първите дипломати от седморката, събрали се в японския курортен град Каруидзава за разговори, целящи да подготвят почвата за действия от страна на лидерите на Г-7, които ще се срещнат следващия месец в Хирошима.

Светът се намира в "повратна точка" по отношение на бойните действия в Украйна и трябва "категорично да отхвърли едностранните опити за промяна на статуквото със сила, както и агресията на Русия срещу Украйна и заплахите ѝ за използване на ядрено оръжие", заяви японският външен министър Йошимаса Хаяши пред колегите си.

За американската делегация срещата се провежда в решаващ момент за световната реакция на руската инвазия в Украйна и усилията за справяне с Китай - два проблема, които министрите от Г-7 смятат за големи предизвикателства пред основания на правилата международен ред, създаден след Втората световна война.

Високопоставен служител на САЩ, пътуващ заедно с държавния секретар Антъни Блинкън, заяви пред журналисти, че целта на администрацията на Байдън по време на разговорите е била да се подкрепи Украйна, включително мащабната инициатива за украинската енергийна инфраструктура, стартирана по време на миналогодишните срещи на Г-7 в Германия, както и да се гарантира продължаването на предоставянето на военна помощ на Киев. Засилването на ответните мерки срещу Русия, особено чрез икономически и финансови санкции, също ще бъде приоритет, добави американският служител.

Страните от Г-7 са единни за необходимостта да се противопоставят на всякаква "принуда" от страна на Китай или усилия за установяване на контрол над Тайванския проток, добави високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Притесненията относно все по-настъпателната позиция на Китай по отношение на Тайван и в Индийско-Тихоокеанския регион, бяха водеща тема в разговорите на министрите в Каруидзава.

"Посланието е едно и също за цялата Г-7: искаме да работим с Китай в областите, в които Китай е готов да работи с нас", заяви пред медиите служител на Държавния департамент. "Със сигурност ще се противопоставим на всякаква принуда, всякаква манипулация на пазара, всякакви усилия за промяна на статуквото в Тайванския проток", добави той.

Министрите от Г-7 се стремят да демонстрират единен фронт, особено след неотдавнашните коментари на френския президент Еманюел Макрон, които бяха възприети в някои западни столици като твърде слаби спрямо Китай и предизвикаха ответна реакция, отбелязва Ройтерс.

Като единствен азиатски член на Г-7, Япония е силно обезпокоена от евентуални действия на Пекин срещу намиращия се наблизо Тайван. "Влиянието, което мирът и стабилността на Тайванския проток оказват върху нашата страна, е даденост, но то е решаващ фактор и за по-разширената безопасност и сигурност на международната общност", заяви японският външен министър Йошимаса Хаяши след двустранна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Хаяши също така съобщи на журналистите, че френският външен министър Катрин Колона е заявила, че Франция изпитва "дълбоки чувства" относно запазването на статуквото и поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток.

"Много от нашите партньори в региона усещат, че Китай все повече иска да замени съществуващите общи задължителни международни правила със свои собствени правила", заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок в кулоарите на срещата. Пекин се "преструва, че правила няма, въпреки че ги е ратифицирал", каза тя.

Бербок се срещна с китайския си колега миналата седмица в Пекин.
Асен Георгиев/БТА