Камерите, носени на тялото, обикновено се използват от правоприлагащите органи за подобряване на безопасността на служителите и за събиране на доказателства.

Сега, обаче, така наречените бодикамери могат да влязат в употреба и на обикновените хора, с цел собствена защита, но в по-миниатюрни и по-достъпни версии на устройствата.

PhoneCam е миниатюрна телесна камера, захранвана от изкуствен интелект и сочена като най-добрия спътник в безопасността на хора, които упражняват по-опасни професии, разказва Voice of America (VOA)

Устройството може лесно да се прикрепя към дрехите и се активира всеки път, когато потребителят усети опасност

То е идеален вариант за шофьори на автобуси или други хора, които често се сблъскват с агресия.

"Тези професии имат нужда, но не получават боди камера, защото са твърде скъпи и цялата система, която трябва да бъде настроена за тях, е твърде сложна. Така, че си поставихме за цел да намалим сложността", разказва Вутер Конингс.

PhoneCam е оборудван с приложение, което позволява на потребителите да започнат предаване на живо с телефона. Активирането става с кратко натискане в момента, в който усетят опасност. Ако ситуацията ескалира, те могат да натиснат бутона втори път, за да изпратят аларма до определен контакт за спешни случаи.

"Ние използваме технологията на вашия телефон и затова можем да го направим много по-малък и по-достъпни. Можем да използваме и процесора на телефона и следователно можем да направим много повече базирани на изкуствен интелект неща, отколкото нормалните камери за тяло могат, защото нямат този чипсет в тях", казват още изобретателите. 

Устройството има двупосочна аудио комуникация с контакт, който бързо получава видео какво се случва около вас, както и вашето местоположение.

Най-големия недостатък на този тип камери е, че всеки запис автоматично се прехвърля в информационен облак и може да се използва като доказателство по-късно, отбелязват от Voice of America (VOA).

Въпреки това миниатюрните бодикамери могат да се окажат изключително полезни като мярка за сигурност и спокойствие за потребителите и техните близки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)