/ БГНЕС
Атаките срещу църкви и хотели в Шри Ланка бяха осъдени от лидери от целия свят. Броят на загиналите при вчерашните нападения срещу три църкви и четири хотела в Шри Ланка нарасна на 290, а близо 500 са ранените, съобщиха АФП и Ройтерс, като се позовават на местната полиция.

Арести в Шри Ланка след кървавите атентати (ВИДЕО)

По време на великденското си обръщение от Ватикана, Папа Франциск изрази скръбта си от нападенията. „Искам да изразя своята любяща привързаност към християнската общност, атакувана докато се моли и към всички жертви на това жестоко насилие“, каза главата на Римокатолическата църква.

Gulliver/Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази своя „ужас и тъга“ от взривовете, а върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини обяви, че „атаките са наистина тъжен ден за страната и за света“.

Задържаха микробус, с който са превозвани експлозивите за атаките в Шри Ланка

БГНЕС

„Решително заклеймяваме тези отвратителни актове на насилие“, написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон. В Париж, светлините на Айфеловата кула бяха изгасени в полунощ в памет на жертвите на атаките.

БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в свое изявление в Twitter, че „религиозната омраза и нетолерантността, които са показали себе си по ужасяващ начин, не трябва да победят“.
 
Разузнаването предупредило преди дни за очаквани атаки в Шри Ланка

„Тези актове на насилие срещу църкви и хотели в Шри Ланка са наистина отвратителни“, написа британският премиер Тереза Мей.

БГНЕС

„Искам да потвърдя, че Русия остава доверен партньор на Шри Ланка в борбата срещу заплахата от международен тероризъм“, заяви Владимир Путин в изявление от Кремъл. „Очаквам извършителите на това отвратително и цинично престъпление, извършено по време на великденските празници да получат наказанието, което заслужават“, допълва руският президент.
БГНЕС