/ БГНЕС
Полицията в Шри Ланка е задържала микробус в столичния квартал Велавате по подозрение, че с него са превозвани експлозивите, с които са били извършени смъртоносните атаки в Коломбо, съобщи „Спутник нюз“. Шофьорът на превозното средство е задържан.
 

РИА Новости посочва, че с новия арест броят на задържаните за съпричастност с атентатите, взели до момента най-малко 215 жертви, е 13 души. По-рано премиерът на страната Ранил Викрамасинге обяви, че са задържани осем заподозрени атентатори – граждани на Шри Ланка.

Задържаха 8 заподозрени за атаките в Шри Ланка, броят на жертвите надхвърли 200

На територията на цялата страна се извършват полицейски акции и обиски в търсене на отговорните за атентатите. Вероятно на това се дължи и разминаването в данните на арестуваните за съпричастност към най-кървавите нападения в Шри Ланка за последното десетилетие. Все още никой не е поел отговорност за атаките, но властите предполагат, че те са дело на една организация.
 

В следващите 24 часа се очаква президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена да назначи специална комисия, която да разследва координираните бомбени атаки в островната държава, съобщава РИА Новости.

Комисията трябва да установи не само фактите около нападенията, но и причините и предпоставките за тях.

Стотици жертви при шест експлозии в Шри Ланка (СНИМКИ/ВИДЕО)

По-рано днес стана ясно, че главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

„Чуждестранна разузнавателна агенция ни съобщи, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama'ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо“, се посочва в предупреждението.

Разузнаването предупредило преди дни за очаквани атаки в Шри Ланка

NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната.

Междувременно стана ясно, че всички Великденски служби в Шри Ланка, насрочени за неделя вечер, са отменени, съобщи архиепископът на Коломбо кардинал Малкълм Ранджит, цитиран от Си Ен Ен. Той остро осъди атаките и изказа съболезнования на семействата на жертвите, като определи случилото се като „неприемливо“.

 
БГНЕС