Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на Германия
Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на Германия / БГНЕС, архив

Германската канцлерка Ангела Меркел обяви официално кандидатурата си за четвърти мандат на парламентарните избори през 2017 година, съобщиха източници от нейната партия, цитирани от ДПА.

Вижте кои са четирите определящи момента от 11-годишното управление на Меркел

62-годишната Меркел е казала на другите ръководители от нейния Християндемократически съюз (ХДС), които днес заседаваха в Берлин, че има амбицията да бъде преизбрана начело на съюза на конгреса през декември, след което да се кандидатира отново за канцлерския пост на парламентарните избори, посочват източниците.

Хората в Германия от месеци чакат повече яснота дали Меркел - която е на власт от 2005 година - ще се кандидатира за четвърти мандат.

Лидерката на ХДС беше изправена пред редица трудности през последните месеци - както критики за управлението на мигрантската криза, така и спад на доверието, с редица изборни загуби, а също и засилването на популизма.

Меркел обеща повече инвестиции в инфраструктура догодина

Официално изявление на Меркел се очаква около 20:00 ч. българско време.

Ако спечели изборите през 2017 година и изкара пълен четиригодишен мандат, Меркел ще се изравни по продължителност на управлението в следвоенния период със собствения си политически баща Хелмут Кол, който бе начело на германското правителство 16 години, отбелязва АП.

Източник: БТА