Меркел призова за по-добра защита на външните граници на ЕС
Меркел призова за по-добра защита на външните граници на ЕС / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-добра защита на външните граници на ЕС, за да може да се запази шенгенската зона за свободно движение, предадоха Ройтерс и ТАСС.

През лятото на 2015 г. Меркел отвори границите на своята страна за сирийците, които бягат от гражданската война, но е подложена на засилващ се натиск да ограничи притока на мигранти. Над един милион мигранти пристигнаха миналата година в Германия, припомня Ройтерс.

40% от германците искат Меркел да се оттегли

Проучване на общественото мнение, публикувано миналата седмица, показа, че подкрепата за Меркел е достигнала най-ниското си равнище от 4 години и половина. Над 80 на сто от германците се съмняват, че нейното правителство контролира бежанската криза.

Меркел: Бежанците трябва да се върнат в родните си страни след края на войната

"Трябва да защитим външните си граници, защото искаме да запазим Шенген. Ако не успеем да защитим външните си граници, това свободно пространство в рамките на вътрешния пазар, основата на нашето благосъстояние, ще се окаже в опасност. На това трябва да се попречи. Смятам, че всички страни членки на ЕС споделят тази гледна точка", заяви Меркел в седмичното си видеообръщение, публикувано на сайта на правителството.

Защитата на външните граници не се справя много добре с морските граници, добави Меркел, говорейки за Гърция, без да я спомене поименно. ЕК предупреди Гърция, че през май може да се засили граничния контрол между нея и други страни от шенгенското пространство, ако тя не коригира сериозните пропуски в охраната на външните си граници.

В понеделник Меркел ще пътува до Анкара, за да се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу с цел да намерят съвместно решение, отбелязва Ройтерс.

ЕС одобри 3 млрд. евро помощ за Турция заради бежанците

В момента на редица вътрешни граници в ЕС се осъществява граничен контрол, за да се попречи на безконтролния приток на мигранти. Изход от бежанската криза ЕС вижда в сътрудничество с Турция, през която граница с Гърция голям брой бежанци попадат в ЕС.

Брюксел предложи на Анкара 3 милиарда евро, за да охранява по-добре границите си и да пречи на незаконния приток на чужденци, припомня ТАСС.

Източник: БТА