ЕС одобри 3 млрд. евро помощ за Турция заради бежанците
ЕС одобри 3 млрд. евро помощ за Турция заради бежанците / БГНЕС

Европейският съюз одобри финансова помощ от три милиарда евро за Турция, които ще бъдат използвани за бежанците и мигрантите в страната срещу ангажимент на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа, предаде Ройтерс.

Всичките 28 страни от ЕС се съгласиха с предложението на среща в Брюксел, след като Италия оттегли възраженията си по плана.

Меркел призова Турция да спре потоците от нелегални мигранти

Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде изцяло покрита от централния бюджет на ЕС. В крайна сметка страните членки ще трябва частично да участват в нея, но парите ще бъдат приспаднати от калкулациите на дефицита на ЕС, съобщи по-рано ДПА.

"Турция приютява близо 3 милиона бежанци на територията си и затова беше сключено споразумение да бъде предоставена помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция от ЕС и страните членки", заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов: Всички в ЕС са за ограничаване на мигрантите

Комисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че средствата за бежанците в Турция ще бъдат използвани за образование, здравеопазване и храна. Той подчерта, че подобряването на условията им за живот ще позволи на бежанците да останат по-близо до домовете си.

Брюксел и Берлин се надяват, че споразумението с Турция ще помогне за намаляване на миграционния поток към Европа, след като миналата година над един милион души пристигнаха на континента, а тази година данните не показват признаци на спад, посочва Ройтерс.

Европейският съюз ще предостави 1 милиард евро от собствения си бюджет, двойно повече, отколкото бе планирано през ноември. Останалите средства ще бъдат осигурени от 28-те страни членки, а Германия ще бъде главният дарител и ще предостави 427,5 милиона евро през 2016 г.

По данни на Европейската комисия Великобритания ще участва с 327,6 милиона евро през тази година, Франция ще даде 309,2 милиона, Италия - 224,9 милиона, а Испания - 152,8 милиона евро.

Източник: БТА