Меркел призова Израел и палестинците да възобновят мирните преговори
Меркел призова Израел и палестинците да възобновят мирните преговори / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел призова израелските и палестинските лидери да не пропускат новооткрилата се възможност да възобновят преговорите за мир, имайки предвид лансирания отново от арабските страни мирен план за Близкия изток, предадоха световните агенции.

Меркел, която е на първата си обиколка в Близкия изток, откакто Германия пое ротационното председателство на Европейския съюз, приветства резултатите от срещата на върха на Арабската лига по-рано тази седмица. На тази основа съюзът трябва да съживи усилията за постигане на мир, отбеляза тя в Еврейския университет в Ерусалим, където получи почетна докторска степен.

Германският канцлер подчерта, че Европа е готова да помогне, но израелци и палестинци трябва да изгладят различията си сами.

След като се срещна в израелския премиер Ехуд Олмерт и министъра на външните работи Ципи Ливни, Меркел отпътува за Рамала, на Западния бряг. Там тя започна разговори с палестинския президент Махмуд Абас. Предвидено е германският канцлер да се срещне отново с Олмерт по-късно днес.

Сътрудници на Меркел заявиха, че тя няма да се среща с министри от новото палестинско правителство на националното единство, очевидно за да не дразни израелските си домакини отбелязват агенциите. Кабинетът включва представители на Хамас, но и на по-умерената фракция на Абас - Фатах, и независими.

Меркел започна тридневната си близкоизточна обиколка вчера с посещение в Йордания. След визитата си днес в Израел и палестинските територии тя ще продължи утре в Ливан.

Целта на обиколката й е да подкрепи дипломатическите усилия за решаване на израелско-палестинския конфликт. Меркел обяви този въпрос за приоритет на германското председателство на ЕС, но надеждите за постигане на пробив са слаби, отбелязва Ройтерс.