/ БТА
Германската канцлерка Ангела Меркел приветства "важното и спешно решение" на правителството й да се приемат нови национални мерки за овладяване на растящия брой новозаразени от коронавирус, предаде ДПА.

Смъртните случаи от коронавирус в Европа надхвърлиха 1 млн.

"Така наречената "аварийна спирачка" ще означава край на разминаванията в политиките на 16-те германски федерални провинции и ще се задейства автоматично, когато броят на заразените в даден район стане твърде висок", каза тя.

Седемдневната степен на заразяване на национално ниво в Германия нарасна до 140,9, като в последните 24 часа е съобщено за нови 294 смъртни случаи.

Меркел е за кратък „мостов локдаун“ в цяла Германия

Меркел каза, че решението й да поиска от парламента временни правомощия, които позволяват на правителството й да налага национални коронавирусни затваряния е необходимо за овладяването на третата вълна на пандемията в Германия, предаде Ройтерс.

"За да се подобри положението, трябва да спрем третата вълна, да я разбием и обърнем и мерките за борба с пандемията трябва да са по-строги", каза Меркел на пресконференция, след като правителството й одобри законопроект за въвеждане на национална "аварийна спирачка", ако броят на новозаразените надхвърли 100 на 100 000 жители в даден район или град три поредни дни в една седмица. 
БТА