Меркел е против присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО
Меркел е против присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова страните членки на НАТО да подобрят координацията на военните и цивилните структури в критични точки като Афганистан, предаде ДПА.

Алиансът е стълб в германската политиката в областта на външните работи и сигурността, но трябва да се дистанцира от чисто военното мислене, заяви Меркел на конференция на командния състав на Бундесвера. Канцлерът потвърди несъгласието на Германия да разшири ролята на своя контингент към размирните южни части на Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви на срещата, че Афганистан не трябва да бъде разделян на сфери на отговорност за мироопазване, военни операции и възстановяване. "Страната ще бъде загубена или спечелена в своята цялост", каза той. Тези, които строят училища на север, са също мишена на талибаните, колкото тези, които се сражават на юг, допълни той.

Меркел призова да се приложи на практика общ подход, който да комбинира усилията в областта на гражданското възстановяване и в областта на сигурността. Думите й подчертават различията в Алианса по въпроса, отбелязва ДПА. САЩ смятат, че борбата с бунтовниците трябва да има приоритет пред гражданското възстановяване.

Германският канцлер изрази и скептицизъм относно плановете за разширяване на НАТО. Тя заяви, че страни, замесени в регионални конфликти, не трябва да стават членки на Алианса. Меркел очевидно имаше предвид Украйна и Грузия, отбелязва агенцията.