Медведев е съгласен в ШОС да влязат още големи страни
Медведев е съгласен в ШОС да влязат още големи страни / Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев не е против в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) да влязат още няколко големи страни, които да отговорят на изискванията на организацията, предаде ИТАР-ТАСС.

Позицията на Русия е следната - влизането на големи сили е в интерес на ШОС и в интерес на укрепването на авторитета му, каза Медведев в отговор на журналистически въпроси в Ташкент, където се събраха лидерите на страните от регионалната групировка.

Все пак Медведев предложи да не се избързва, като добави, че решението за приемане на нови членове трябва да бъде взето с консенсус.

В ШОС влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Четири държави - Иран, Монголия, Пакистан и Индия - имат статут на наблюдатели, а Беларус и Шри Ланка - статут на партньори в диалога.

Днес на срещата на високо равнище на ШОС бе одобрен правилник за приемане на нови членове. Съгласно този документ Иран засега не може да се присъедини към организацията, защото срещу него има международни санкции, каза по-рано руският външен министър Сергей Лавров.

Русия и другите страни от ШОС са готови да помогнат на Киргизстан, включително да му отпуснат изгодни кредити. Засега не става дума за използване на силите на Организацията на договора за колективна сигурност в Киргизстан, където отново има безредици, каза Медведев пред журналисти. Той обаче добави, че трябва да се прецени как ще се използват тези кредити, защото е имало случаи, в които пари, дадени за благородни цели, са изчезвали, пише БТА.

На срещата на ШОС е било обсъждано положението в Киргизстан, съобщи Медведев. Много сме обезпокоени от станалото в южната част на страната, от това, че са загинали хора. Броят на жертвите трябва да се уточни, чух различни числа, някои от тях са плашещи, каза руският президент. Той изрази надежда, че временното ръководство на Киргизстан, което тепърва предстои да докаже своята легитимност, ще успее да овладее ситуацията.