Медиците се срещнаха с председателя на Сената на Белгия
Медиците се срещнаха с председателя на Сената на Белгия / снимка: Sofia Photo Agency

Освободените български медици от Либия се срещнаха днес с Арман дьо Декер, председател на Сената на Белгия. Арман дьо Декер ги поздрави най-топло от името на парламента на Белгия. Вие сте дошли тук, за да благодарите на всички белгийци, които се мобилизираха за вашето освобождаване, каза той и припомни, че по инициатива на депутати от всички политически групи белгийският парламент прие специална декларация в тяхна подкрепа.

Общественото мнение в Белгия, медицинските сестри, общините и кметове също се солидаризираха с вас. Много съм развълнуван да ви посрещна свободни в нашия парламент. Вече познаваме лицата ви от вашите снимки, които се виждаха навсякъде в Белгия, а сега ви виждам и на живо, каза Арман дьо Декер.

Българските медици бяха поздравени и от името на Федерацията на белгийските медицински сестри и санитари от председателя на Федерацията Мишел Дюмон. Той обясни накратко защо медицинските сестри и лекарите в Белгия се ангажираха така непреклонно с каузата на нашите медици. Първо, вие бяхте невинни, най-известни учени по света доказаха, че СПИН заразата в Бенгази не може да е свързана с вас. След това, борейки се във ваша защита, ние се борехме също да няма други такива случаи в Африка или другаде по света, изтъкна Мишел Дюмон.

Българските медици бяха поздравени и от Ришар Фурно, кмет на белгийския град Динан. От него и от неговата община тръгна кампанията в Белгия по сградите на кметствата да бъдат окачени големи транспаранти със снимка на медиците ни зад затворнически решетки. Радвам се, че ви виждам свободни тук, а не зад решетки в Либия, каза Ришар Фурно.

От името на медиците сърдечни благодарности за подкрепата изказа Кристияна Вълчева. Мислех си точно за кмета на Динан, когато идвахме към парламента на Белгия. Когато бяхме в затвора, имахме възможност да видим телевизионни репортажи за инициативата на белгийските общините, за прояви в наша подкрепа на белгийските медицински сестри. Това беше огромна морална подкрепа за нас. Изразите на солидарност като вашата ни помагаха да оцеляваме през годините на затворничеството, каза тя.