Черноморски флот
Черноморски флот / БГНЕС
Мащабно учение на руския Черноморски флот, включващо над 2000 души, започна във военноморската база в град Новоросийск. Това съобщи пред журналисти говорителят на флота капитан втори ранг Алексей Рульов, предаде ТАСС.

НАТО започна най-големите си военни маневри след края на Студената война

Командно-щабното учение под ръководството на командващия флота вицеадмирал Александър Моисеев ще продължи пет дни. Ще се използват ракетни катери, малки кораби за борба с подводници и десантни катери, брегови противокорабни ракетни и артилерийски комплекси "Бал", "Бастион" и "Берег", самолети и хеликоптери от морската авиация и морската пехота.

С какво са свързани най-големите руски военни учения?

Флотската групировка ще тренира действия на морски и брегови полигони за бойна подготовка, включително артилерийски стрелби по отряд кораби на условен противник. Противокорабните комплекси ще стрелят по морски цели, а морските пехотинци ще се упражнят в товарене и стоварване на тактически десант.

Руският Черноморски флот наред с Каспийската флотилия влиза в състава на Южния военен окръг на федерацията. Щабът му се намира в Севастопол. Флагман на флота е ракетният крайцер "Москва", напомня ТАСС.
БТА