/ Thinkstock/Getty Images
Проучването е проведено сред 10 хиляди души в продължение на 50 години
Жени с наднормено тегло в тийнейджърска или в младежка възраст може да са изложени на по-висок риск от инсулт, причинен от тромб, сочи проучване, цитирано от ЮПИ. Това може да се случи до 55-годишна възраст. При мъжете този риск не е толкова висок.

Тези изводи се основават на проучване, проведено във Финландия. Наблюдавани са повече от 10 000 души от раждането им до 50 години.

Ендокринолог: От възли на щитовидната жлеза са засегнати 25% от населението

Основното откритие е, че загубата на наднормено тегло след юношеството може да не премахне риска от исхемичен инсулт. Такъв вид мозъчен удар възниква в резултат на запушване на кръвоносен съд, който снабдява мозъка с кръв. Това е най-разпространеният вид и представлява около 87% от всички инсулти.

Изследователите предлагат на здравните специалисти да обърнат внимание на наднорменото тегло при младите хора и да насърчават здравословното хранене и физическата активност от ранна възраст.

„Инсултът е водеща причина за инвалидност и смърт в световен мащаб, а идентифицирането на подлежащите на промяна рискови фактори е от решаващо значение за разработването на ефективни стратегии за превенция“, каза пред ЮПИ водещият автор на проучването Урсула Микола, изследовател от университета в Оулу, Финландия.

Чудо на природата: Човешката кърма и невероятни факти за нея

Дори ако една жена е отслабнала на 31 години, а на 14-годишна възраст е страдала от затлъстяване, в по-късен етап има риск да получи исхемичен инсулт. Друго наблюдение сочи, че ако жена на 31 е с наднорменото тегло, а на 14 е била с нормално, отново в по-напреднал стадий на живота си е подложена риск от заболяването.

Изследователите не са установили повишен риск от исхемичен инсулт при мъжете с наднормено тегло на 14 или 31-годишна възраст.

За да анализират връзката между теглото на различни възрасти и риска от инсулт преди 55-годишна възраст, изследователите преглеждат данни от 10 000 души, които са събирани от 1966 г. Изследователска група е създадена, за да открие факторите, свързани с преждевременното раждане и детската смъртност.

За целите на проучването изследователите използват индекса на телесната маса, съотношението между теглото и височината. По този начин те проучват дали тези, които са били с наднормено тегло на 14 или 31-годишна възраст, са имали различен риск от ранен инсулт в сравнение с тези, които не са били със затлъстяване на съответната възраст.

Около 1 от 20 участници са имали инсулт, причинен от тромб, наричан още миниинсулт. Анализът на настоящото проучване приключва през 2020 г.

При жените със затлъстяване на 14 години вероятността да получат ранен инсулт, причинен от тромб, е с 87% по-висока, а при тези със затлъстяване на 31 вероятността е със 167% по-висока в сравнение с тези с нормално тегло.

Увеличават се случаите на млади хора, болни от рак

„Повишеният риск за жените с наднормено тегло може да се дължи на няколко фактора - хормонални и сърдечносъдови особености“, добави Миккола.

Изследователите отбелязват, че много други фактори също оказват влияние за подобряване на здравословното състояние. Такива са по-добро хранене, отказ от тютюнопушене, здравословен сън, контролиране на кръвното налягане, нивата на холестерола и глюкозата в кръвта, избягване на излишния алкохол и физическа активност.

Не е известно защо връзката за повишен риск от инсулт, причинен от тромб, не се отнася за мъжете. Изследователите проучват по-задълбочено потенциалните причини.

Както признават авторите, проучването е проведено във Финландия, така че резултатите може да не се отнасят за други страни.

Изследването е публикувано в научното списание на Американската асоциация за инсулти.
Анна Владимирова/БТА