Мароканец осъден във връзка с атентатите на 11 септември
Мароканец осъден във връзка с атентатите на 11 септември / netinfo

Германският федерален съд в Карлсруе осъди мароканеца Мунир ел Мотасадек за участие в убийство във връзка с атентатите на 11 септември 2001 година в Съединените щати и разпореди да бъде изправен пред Апелативния съд в Хамбург, който да наложи подходящо наказание, предаде Франс прес.

През август 2005 г. Апелативният съд в Хамбург присъди наказание от 7 години затвор за Мунир ел Мотасадек за принадлежност към терористичната мрежа на Ал Кайда в Хамбург. Тогава обаче съдът отхвърли обвинението в съучастие в убийство, поискано от прокуратурата, което предполага по-тежко наказание.

С днешното решение Федералният съд в Карлсруе дава право на прокуратурата, която поиска 15 години затвор за Мотасадек. 32-годишният мароканец в момента е на свобода, след като прекара две години и десет месеца зад решетките в Германия. От няколко години той живее в Хамбург, където са живели и част от камикадзетата от 11 септември, сред които египтянинът Мохамед Ата. Според обвинението Мотасадек се е срещал редовно с него.

На първия процес, започнал през октомври 2002 г. и приключил през февруари 2003 година, Мотасадек беше осъден на 15 години затвор. Така той стана първият осъден за атентатите от 11 септември, при които загинаха над 3000 души. През 2004 година обаче Федералният съд касира присъдата и нареди процесът да започне отново, защото не са били спазени правата на защитата. /БТА/