Владимир Путин и Еманюел Макрон
Владимир Путин и Еманюел Макрон / Gulliver/Getty Images, архив
Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона днес с руския си колега Владимир Путин и изрази от името на френския народ признателност към руския народ в навечерието на честването на 75-годишнината от победата във Втората световна война в Европа, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на Елисейския дворец.

Макрон подчерта "важността на стратегическия диалог между Франция и Русия на основата на общите задачи в сферата на доверието и сигурността". "Общата памет, която трябва да ни обединява, а също и ситуацията, която сега преживяват Франция, Русия и целият европейски континент, правят необходимо както никога установяването на мир и стабилност в Европа и в целия свят", отбеляза френският президент.

Оцеляла при обсадата на Ленинград рускиня помага на засегнати от пандемията

В хода на разговора Макрон подчерта също "солидарността на Франция с Русия в борбата срещу пандемията от COVID-19". Той изрази убеждение, че "страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са длъжни да бъдат в пълна степен на висотата на историческата си отговорност в условията на днешната безпрецедентна криза".
 


Пресслужбата на Кремъл съобщи, че двамата държавни глави са си разменили топли поздравления във връзка със 75-годишнината от победата над фашизма. Путин подчерта, че "в Русия винаги ще помнят подвига на летците от ескадрилата "Нормандия-Неман", сражавали се на съветско-германския фронт", се отбелязва в комюникето.
БТА