Еманюел Макрон и Кириакос Мицотакис
Еманюел Макрон и Кириакос Мицотакис / БГНЕС
„Двете ни страни имат обща стратегическа и геополитическа визия за Европа и Средиземноморието”, заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който от своя страна добави, че по всички обсъждани теми са имали допирни точки.

Двустранното сътрудничество в сферата на икономиката и отбраната, регионалните европейски въпроси, проблемите с мигрантите, новият бюджет на ЕС, развитието в Източното Средиземноморие, проблемите на климата и Брекзит бяха някои от темите, обсъдени на срещата в Париж днес. На пресконференция Макрон каза, че са били обсъдени "разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани, но и много други въпроси", информира МИА.
 

БГНЕС


На фона на последните събития в Източното Средиземноморие, френският президент повтори официалната позиция на Париж по отношение на действията на Турция, както и по сделката с Либия.

Макрон обвини Ердоган в неспазване на дадената дума за Либия

"Франция подкрепя Гърция и Кипър при зачитането на техните суверенни права в морето, осъждайки заедно с нашите европейски партньори провокациите от страна на Турция. Ние отново изразихме своята загриженост и обсъдихме споразумението, сключено наскоро между Либия и Турция и със сигурност ние го осъждаме по ясен начин”, каза Макрон и добави, че Турция през последните дни е нарушила договореното в Берлин.
 

БГНЕС


Гръцкият премиер повтори, че всяко решение за Либия трябва да бъде предшествано от отмяна на меморандумите между Либия и Турция.

„Единственият начин за разрешаване на различията в Източното Средиземноморие е международното право. Гърция настоява за това, показвайки сдържаност, но и решителност да защитава своя суверенитет и законните си права. В този контекст Атина приветства присъствието на френски военноморски сили в Източното Средиземноморие като гаранти на мира. И тя се радва да работи с тях”, каза Мицотакис.

Мицотакис и Макрон на четири очи на фона на увеличаващо се напрежение с Анкара


Френският президент и гръцкият премиер се договориха за нова рамка и задълбочаване на стратегическото сътрудничество в сферата на сигурността.

Срещата беше съсредоточена и върху въпроса за мигрантите и бежанците, по повод на което Макрон каза, че ще помогне на Гърция нелегалните мигранти да се върнат по родните си места. Мицотакис обясни, че Франция и Гърция споделят едно и също схващане за проблема и че има три ключови момента: отговорността за външните граници да бъде на цяла Европа, че споразумението между ЕС и Турция е особено полезно, при условие че е спазено от Турция и че е нужна солидарност между страните от ЕС.

Макрон и Мицотакис подчертаха необходимостта от обща европейска политика за предоставяне на убежище в рамките на общата политика на ЕС по въпроса за миграцията.
БГНЕС