Стево Пендаровски
Стево Пендаровски / БГНЕС
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски връчи днес мандат за съставяне на преходно правителство на Оливер Спасовски, след като оставката на премиера Зоран Заев бе обявена на заседание на парламента.

"Въз основа на член 84 от Конституцията и Закона за правителството, по предложението на най-голямата политическа партия, взето с правителствено мнозинство, за ръководител на преходно правителство за провеждане на избори за депутати, определям Оливер Спасовски", каза Пендаровски на събитие, проведено във „Вила Водно”. От своя страна Спасовски изрази благодарност за това, като заяви, че е чест и отговорност.

Зоран Заев подписа оставката си


„Нашата задача ще бъде да направим всичко по силите си, за да продължи страната с напредъка, да направим всичко, за да има честни и демократични избори, и да дадем възможност на гражданите да вземат свободно решение. Всички институции трябва да продължат със същата динамика, както преди“, каза Спасовски.

Заев: Ще решим историческите въпроси с България

След като получи мандата, Спасовски трябва да представи своето изложение на сесията на парламента като мандат на техническото правителство и работна програма. Очаква се техническото правителство да бъде избрано в парламента най-късно до полунощ.

Според съобщения на кабинета на министрите, след парламентарната сесия за избора на ново техническо правителство президентът Пендаровски в кабинета си във „Вила Водно“ ще приеме членовете на новия кабинет.
БГНЕС