„Чиста глупост” – така министърът на вътрешните работи на РС Македония Олевир Спасовски определи твърденията на Християн Пендиков, че е бил нападнат и пребит заради своята българска национална принадлежност, както и че по българите в РМС може да се стреля, а полицията няма да предприеме нищо.

„Не може да живееш 30 години в държава, в която никой не ти е казал нито дума, а сега изведнъж да не цениш това и да представяш държавата като страна, която не зачита правата”, подчерта министърът.

Единият от нападателите на Пендиков е обвинен за нападение от омраза, другият се издирва

"Не трябва да има насилие при никакви обстоятелства и по никакъв повод. В Македония се зачитат правата на всеки гражданин и на всеки човек, който се намира на територията на страната. Не ние, а международните институции оцениха Република Северна Македония като една от най-безопасните държави в региона, която е на класирана на 36-то място според глобалния индекс за мир. Всичко е заради данните, информацията и анализите, които се правят за ситуацията в страната”, каза още министърът.

Той заяви, че държавата си е на мястото за всеки гражданин, независимо от етническия му произход и той ще се бъде под нейна закрила.

"Прокуратурата е тази, която посредством разследване дава отговор за причините за нападенията. В това отношение е добре, че целият случай се изясни. Никой в държавата не може да напада друг по каквато и да е причина, независимо дали е национална, религиозна, политическа или друга. Правото на самоопределение е най-силното право и ние го уважаваме. Всеки може да се определи както желае и по начина, по който смята, че трябва да се изразява. Но никой няма право и ние няма да позволим да ни откажат правото на самоопределение, защото ние сме тези, които се чувстваме като македонци, като македонски народ и като граждани на тази държава. Ние сме съставната части на държавата и ние решаваме бъдещето на нашата страна и кои сме по отношение на идентичност. Ще уважаваме правото на самоопределение на всеки, който живее на територията на държава или който идва в нея”, категоричен бе Спасовски.

Той подчерта, че няма да позволи на никого „да оспорва това право на самоопределение и да обижда нашите граждани”.

Секретарят на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков беше зверски пребит на 19 януари 2023 г.

МВР министърът обеща на Християн Пендиков охрана за негова сигурност

След побоя той бе прехвърлен със самолет за лечение в София във ВМА. Там му бе направена операция. Той бе със счупена челюст, наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя е повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда.

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Пендиков, а в обвинителния акт се казва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза.

В него пише, че "обвиняемият, заедно с още едно лице, което засега остава неизвестно, поради национална и етническа принадлежност, е нанесъл тежка телесна повреда".
БГНЕС