Македония ще стане 30-ата държава членка на Алианса, уверен е Йенс Столтенберг

България приветства поканата към Скопие за НАТО, напомниха от външно министерство

/ БГНЕС
България приветства поканата към Скопие за НАТО, напомниха от външно министерство
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът се е съгласил да отправи покана за членство към Македония.
 
"Ние приветстваме споразумението между Атина и Скопие и сме съгласни да поканим правителството в Скопие да започне преговори за присъединяване, след като бъдат приключени всички вътрешни процедури за финализиране на сделката. Страната ще влезе в НАТО като 30-ата държава-членка", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание на Северноатлантическия съвет на срещата на върха на НАТО.
 
На срещата на върха страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство

Столтенберг заяви, че само с промяна на името Македония може да се присъедини към Алианса. "Хората в Македония трябва да решат, а това е възможност, която идва веднъж в живота. Те или ще подкрепят споразумението и страната ще стане член, или няма да го подкрепят страната и няма да стане член, не може да получи двете неща. Няма членство без промяна на името, но хората трябва да решат", отбеляза той.
 

ThinkStock/Getty Images

Могерини призова ЕС да започне преговори за членство на Македония

Приветстваме решението от Срещата на върха на НАТО за започване на разговори с Република Македония за присъединяване към Алианса - решаваща стъпка към нейната евроатлантическа принадлежност, заявиха от българското Министерство на външните работи. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е част от водената от президента Радев делегация в Брюксел за Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО.
 

БГНЕС


Заев: Македония няма план Б, очакваме покана от НАТО и ЕС

"Подкрепяме решимостта на правителството в Скопие да продължи с прилагането на реформите и с укрепването на добросъседските отношения", се казва още в съобщението от МВнР.
"От своя страна ще продължим да оказваме необходимата подкрепа в духа на нашия Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който подписахме през 2017 г. Разглеждаме постигнатия напредък и като успех на нашата активна политика за европейско и евроатлантическо бъдеще на целия регион - успешно реализиран приоритет и в рамките на приключилото преди дни Българско председателство на Съвета на ЕС.

Поканата към Република Македония е ясно потвърждение, че политиката на "Отворени врати" на Алианса остава валидна и допринася за сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство", заявяват от министерството на Захариева.
БТА