/ БГНЕС
Референдумът в Република Македония за преименуването на страната на Република Северна Македония вероятно ще се състои в края на септември, съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от АФП.
 
17 юни: Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

В интервю за гръцката държавна телевизия ЕРТ Заев предположи, че допитването ще бъде произведено между 23 септември и 7 октомври. "Надявам се, че резултатът ще бъде положителен" и "на 15 януари 2019 г. процедурата за ратифициране на споразумението ще бъде приключена", подчерта македонският премиер, който заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас е архитект на договора, целящ да сложи край на стар спор между двете съседни страни.
 
Резултатът от референдума обаче е несигурен, тъй като се очаква националистическата опозиция в Македония, която е враждебна към какъвто и да било компромис с Гърция, да призове да се гласува с "не", отбелязва АФП.
 
Република Северна Македония е новото име

Вчера македонският парламент ратифицира за втори път споразумението, подписано в средата на миналия месец. На 26 юни президентът Георге Иванов отказа да подпише ратифицирания договор. По конституция той не може да наложи за втори път вето на споразумението.

Македонският парламент каза за втори път „да“ на договора за името


С това обаче процесът на ратифицирането съвсем няма да е приключил. При положителен резултат на референдума, промяната на името на Република Македония ще трябва да бъде закрепена с конституционна поправка, за която вече ще е необходимо мнозинство от две трети, с каквото премиерът не разполага.
 
Македонският президент не подписа закона за ратификация на договора с Гърция

И при двете ратифицирания, споразумението бе утвърдено с 69 гласа "за" от 120-членния македонски парламент. Република Македония се надява договорът да й осигури бързо започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и покана за членство в НАТО, отбелязва АФП. Гръцкият премиер Алексис Ципрас междувременно предупреди македонското правителство, че ако не успее да прокара конституционната поправка за промяна на името на страната, то тогава пътят към ЕС и Алианса ще бъде блокиран.
 
ЕС започва преговори с Македония от юни 2019?

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е провел отделни телефонни разговори с Ципрас и Заев, в които им е предложил американска помощ за реализиране на договора, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на Белия дом. Пенс поздравил гръцкия и македонския премиер за "историческото споразумение". Той за пореден път изразил подкрепата на САЩ за присъединяването на Република Македония към ЕС и НАТО.
БТА