/ БГНЕС
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси изрази опасение, че обстрелът по Запорожката АЕЦ в Украйна може да се поднови с очакваните следващи бойни действия в Украйна около пролетта. Гроси говори пред евродепутатите от комисиите по външни работи и по отбрана.

Той съобщи, че в следващите дни предстои отново да посети Москва за разговори, свързани с войната в Украйна и ядрената безопасност. Досега посетих Украйна шест пъти, отбеляза той.

По думите на Гроси е необходимо около Запорожката АЕЦ да бъде обособена защитена зона, както и ЕС да съдейства в тази посока. Не знам докога ще имаме късмета да се разминаваме с ядрен инцидент, каза той. Опасяваме се от пряк обстрел по централата, както през август и ноември миналата година, тогава имаше пожар в реакторите, но беше избегнат инцидент, посочи той. Гроси уточни, че дори с обстрел на високоволтовите линии към АЕЦ може да се стигне до авария.

Той поясни, че централата в Запорожие работи на техническия минимум, без да произвежда ток за Украйна. По неговите думи МААЕ е осигурила постоянно присъствие на свои представители във всички украински ядрени централи, включително в закритата Чернобилска АЕЦ.

Директорът на МААЕ обяви ядреното споразумение с Иран за "куха черупка" и уточни, че Техеран вече разполага с поне 70 килограма уран, обогатен до 60 процента. По неговите думи това не е достатъчно за производството на ядрено оръжие и засега Иран не разполага с атомна бомба. Не казвам, че не е възможно това оръжие да се произведе от Иран, но не не разполагам с данни Москва да помага на Техеран в това отношение, заяви Гроси.
Николай Желязков/БТА