/ БГНЕС
Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че ще се кандидатира отново за президент през 2025 г., предаде Ройтерс. Информацията е на беларуската държавна агенция Белта.

Лукашенко направи коментара си след гласуването на осъдените от САЩ парламентарни избори и избори за местни съвети. Най-високопоставеният служител на бившата съветска държава, отговарящ за изборите, отхвърли критиките и каза на Вашингтон да се грижи за собствените си дела.

Лукашенко, който е на власт в Беларус от 1994 г., е заявил пред журналисти: "Кажете им (на опозицията в изгнание), че аз ще се кандидатирам. Никой, никой отговорен президент не би изоставил народа си, който го е последвал в битката".

69-годишният Лукашенко е един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин и позволи на Кремъл да използва територията на страната му, за да започне пълномащабното си нашествие в Украйна през 2022 г. "Все още ни дели една година от президентските избори. Много неща могат да се променят", добави той в отговор на допълнителен въпрос, предаде Белта.

"Естествено, аз и всички ние, обществото, ще реагираме на промените, които ще настъпят в нашето общество, и на ситуацията, в която ще подходим към изборите след една година", каза Лукашенко.

Държавният департамент на САЩ осъди изборите в Беларус и ги определи като "фалшиви". "Изборите бяха проведени в атмосфера на страх, при която нито един изборен процес не може да се нарече демократичен", заяви в изявление говорителят на департамента Матю Милър.

Председателят на Централната избирателна комисия на Беларус заяви, че САЩ не са тези, които трябва да коментират изборите. "Ние не осъждаме техните избори. Не правим никакви изявления, дори и ако те там са имали много въпроси, които всички могат да видят, дори и на последните им президентски избори", заяви Игор Карпенко. "Те работят на принципа, че ние сме по-големи и затова можем да казваме на всички какво да правят. Мисля, че ние можем да се справим доста добре с провеждането на избори в собствената си страна", добави беларуският представител.

Представители на избирателната комисия съобщиха, че до средата на вечерта избирателната активност е била малко под 73%.

Преизбирането на Лукашенко за шести мандат през 2020 г. предизвика безпрецедентни протести от страна на опозицията, която твърдеше, че са извършени масови фалшификации на вота. Руският президент Путин подкрепи Лукашенко и демонстрациите отшумяха след масови арести, припомня Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Асен Георгиев/БТА