/ БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Казахстан и други постсъветски държави могат да се присъединят към съюза на Русия и Беларус, за да получат достъп до ядрени оръжия. Лукашенко подчерта, че това е негова лична позиция, а не официално изявление.

"Не мисля, че президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се притеснява от това. Но ако е така, никой не е против Казахстан и други страни да имат толкова близки отношения, колкото имаме с Руската федерация", заяви Александър Лукашенко в интервю за предаването "Москва. Кремъл". Путин".

"Трябва да се присъединят към съюза на Беларус и Русия - и ще има ядрени оръжия за всички", добави той. Лукашенко нарече това "уникален шанс" за страните да се обединят.

Медведев: Русия ще нанесе изпреварващ удар, ако Западът предостави на Украйна ядрени оръжия

На 24 май по време на сесията на Евразийския форум президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев отбеляза, че в световната политика се е появил феноменът на формулата "две държави - една държава" - Съюзна държава на Русия и Беларус с "едно съюзно правителство, с един съюзен парламент" и общи ядрени оръжия.
БГНЕС