/ БГНЕС
Руският военен контингент в Беларус, наброяващ над 10 000 души, ще помогне на беларуската армия, ако страната бъде нападната. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко, информира ТАСС.

По думите на беларуския лидер в страната му се намират "петнайсетина хиляди души от Русия", "над десет хиляди души перманентно".

"В случай на агресия (срещу Беларус) тази групировка органично ще се влее в състава на беларуската армия", каза Лукашенко пред чуждестранни журналисти.

"Ако изведнъж бъде извършена агресия срещу Беларус, ние с президента (на Русия Владимир) Путин имаме уговорка, тази дивизия минава на мое разположение и воюва вече в съвместна групировка на Беларус и Русия".

На 10 октомври 2022 г. Лукашенко заяви, че по договореност с Москва започва формирането на регионална групировка войски, предимно с беларуски военни. След преговори с него през декември Владимир Путин заяви, че Москва и Минск ще продължат съвместните маневри и другите дейности в рамките на бойната подготовка на войските.

През януари беларуското военно министерство съобщи, че групировката продължава да се увеличава и е готова да защитава Съюзната държава между Беларус и Русия.
Андрей Шарков/БТА