Лукашенко: ЕС ще усети негативите на руската енергийна политика
Лукашенко: ЕС ще усети негативите на руската енергийна политика / netinfo
Европейският съюз ще е следващият, който ще почувства негативната страна на енергийната политика на Русия, след като Москва прекъсна петролния поток към Беларус, а с това и към Европа, каза днес беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс.

Русия спря за три дни този месец подаването на петрол за Беларус по петролопровода "Дружба". Москва заяви, че Беларус отклонява незаконно петрол от тръбата, доставяща една десета от ценния продукт на Европа.

"След този конфликт много хора в Европа разбират, че днес сме ние, но утре нещата могат да опрат до тях", каза Лукашенко пред журналисти, след като гласува на състоялите се днес в Беларус местни избори.

Той нарече плана за петролопровод под Балтийско море до Германия "най-глупавият проект в историята на Русия". Цитиран от агенция Интерфакс източник от Кремъл каза, че коментарите на беларуския президент били доказателство за необходимостта от новия тръбопровод.

Москва иска да си присвои Беларус, каза Лукашенко, коментирайки кризата за газа и петрола с Русия, предаде Франс прес. Руските ръководители настояват Беларус да стане част от Руската федерация, но аз не искам да погреба суверенитета и независимостта на страната си, заяви президентът пред беларуската телевизия. "Русия се възползва от позицията на силата, с която разполага, знаейки, че няма да бъде санкционирана", добави Лукашенко.