/ Thinkstock/Getty Images
Лондон е готов без отлагане да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след Брекзита. Това заяви днес пред Би Би Си британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от ТАСС.

Искаме споразумение, което да бъде справедливо и за гражданите на ЕС във Великобритания, и за британските поданици, живеещи в Европа, изтъкна министърът.

Горната камара на британския парламент отхвърли законопроекта за Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей не бърза да гарантира запазване на статуквото на гражданите на ЕС, докато другите 27 страни членки не предоставят такива уверения спрямо живеещите в общността британски граждани, посочва ТАСС.

Обединеното кралство е държава, която спазва задълженията си, отбеляза Хамънд, цитиран от Франс прес, в отговор на въпрос на Би Би Си за сметката, която Лондон трябва да плати на излизане от ЕС.

ЕС - възможно бъдеще "на много скорости" след Брекзит

Вчера британска парламентарна комисия стигна до извода, че е възможно Великобритания да напусне ЕС без да плаща вноските си, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел. Коментирайки такъв вариант Хамънд подчерта, че страната му "ще направи всичко, за да направи конкурентоспособна британската икономика".

Британски медии: Мей смята да отмени правото на граждани от ЕС да живеят на Острова

"Ако някой в ЕС си мисли, че ако не постигнем споразумение с ЕС и вече не работим ръка за ръка, Великобритания ще се скрие някъде като ранено животно, да знаете, че това няма да стане!", допълни министърът, припомняйки желанието на Обединеното кралство да сключи нови търговски споразумения в цял свят.
 

netinfo


Юнкер ще настоява за Европа на различни скорости

Великобритания се нуждае от финансови резерви в резервоара за Брекзита, заяви Хамънд, цитиран от Ройтерс, предупреждавайки, че има малко поле за допълнителни разходи в бюджета, който ще бъде представен в сряда. Очаква се той да обяви по-малка необходимост от заеми през следващите пет години, след като британската икономика се справи изненадващо добре след първоначалния шок от референдума през юни.
БТА