Тереза Мей: Гражданите на ЕС ще са добре дошли във Великобритания и след Брекзит
Тереза Мей: Гражданите на ЕС ще са добре дошли във Великобритания и след Брекзит / БГНЕС

Гражданите на Европейския съюз ще продължат да бъдат добре дошли в страната и след Брекзит, заяви днес британският премиер Тереза Мей. По нейни думи обаче Лондон ще може да контролира броя на хората, идващи от страните членки на блока, предаде Асошиейтед прес.

Британското правителство иска Брекзит без сътресения

„Успехът на Европейския съюз е в интерес на Обединеното кралство. Вотът на британците за напускането на блока не е отхвърляне на общите ни ценности, нито опит да се навреди на ЕС", каза Мей.

Тя посочи, че Великобритания ще опита да установи ново, позитивно и конструктивно партньорство с Европейския съюз по време на преговорите за напускане. „Брекзит няма как да означава членство в единния пазар", категоричен бе британският премиер.

Нов съдебен процес заплашва да осуети Брекзит

Тереза Мей заяви, че Великобритания не иска да е наполовина вътре, наполовина вън от Европейския съюз. „Вместо това ще опитаме да си осигурим възможно най-голям достъп до единния пазар", каза премиерът в днешната си реч пред парламента в Лондон, в която изложи стратегията на правителството си за Брекзит. Тя обеща да опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока.

Великобритания и ЕС ще имат 15 месеца да договорят раздялата си

Резултатите от преговорите за излизане на Великобритания от 28-членния блок ще бъдат внесени в парламента, а двете му камари ще се произнесат по окончателното споразумение, което преговорните делегации постигнат, предаде Франс прес.

Британският премиер каза, че Великобритания трябва да бъде най-добрият приятел и съсед на европейските си партньори, но амбициите й трябва да се простират отвъд границите на континента, да гради връзки със стари приятели и нови партньори по света.

Източник: БТА