Лиз Тръс
Лиз Тръс / Gulliver/Getty Images
Министър-председателката на Великобритания Лиз Тръс се ангажира днес да запази и дори да увеличи през 2023 г. военната помощ на кралството за Украйна, предаде Франс прес, като отбеляза, че Тръс е на първото си пътуване в чужбина като правителствен глава - за Общото събрание на ООН.

Часове след погребението на кралица Елизабет Втора Лиз Тръс замина за Ню Йорк, където започва Общото събрание на световната организация - форум, който тя смята да използва, за да препотвърди ангажимента на Обединеното кралство към Украйна на фона на руското нашествие.

В комюнике Тръс посочи, че страната ѝ смята през 2023 г. да запази и дори да надхвърли размера на военната помощ за тази година - 2,3 милиарда британски лири (2,6 милиарда долара).



"Победите на Украйна през последните седмици са източник на вдъхновение", заяви Лиз Тръс, след като при контранастъпление украинските сили си върнаха територии, окупирани от руските войски. 

"Ето моето послание към украинците: Обединеното кралство и занапред ще стои зад вас на всеки етап. Вашата сигурност е наша сигурност", каза тя.

Дебютът ѝ на международната сцена ще осигури на Лиз Тръс и възможността да разговаря утре с президента на САЩ Джо Байдън в момент, когато преговорите за голямо търговско споразумение с Щатите (особено желано от Лондон след Брекзита), по нейно собствено признание са в мъртва точка. 

"В момента не се водят никакви преговори със САЩ и не очаквам да започнат в краткосрочен или средносрочен план", посочи тя пред журналисти в самолета на път за Ню Йорк.

Освен Украйна с президента на САЩ ще бъдат обсъдени енергийната криза и положението в Северна Ирландия, което е в политически застой заради разпоредбите от периода след Брекзита в британската провинция.

Очаква се Лиз Тръс да разговаря също с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  и с френския президент Еманюел Макрон, след като отказа през лятото да заяви дали Франция е "приятелска" или "враждебна" страна за Обединеното кралство.