/ iStock/Getty Images
В Ливан, потънал в безпрецедентен икономически спад и с една от най-лошите електрически мрежи в света, бе представен първият 100 % електрически автомобил местно производство, предаде Франс прес.

Това е "първото местно автомобилно производство", похвали се снощи инициаторът на проекта Джихад Мохамад, палестински бизнесмен, роден в Бейрут, на церемонията в района на Халде, южно от Бейрут.

Щатът Вашингтон забранява колите с двигатели с вътрешно горене (ВИДЕО)

"Наречен "Възходът на Кудс" с препратка към Ерусалим, автомобилът с футуристичен дизайн, е проектиран изцяло в Ливан, добави Мохамад. Очаква се масовото производство да започне това лято", уточни той.

След като натрупа своето богатство в телекомуникационния сектор в Канада и в строителството в страните от Залива и в Ирак, бизнесменът реши да влезе в автомобилната индустрия.

"Това е първият бизнес в живота ми в Ливан", каза Мохамад, главен изпълнителен директор на стартъпа И Ви Електра (E.V. Electra), основан преди четири години.

Германия изпревари САЩ в пазара на електромобили (ВИДЕО)

Цената на автомобила е 30 000 долара или 360 милиона ливански лири по курса на черния пазар след срива на националната валута, която за 18 месеца загуби над 85 % от стойността си спрямо щатския долар.

Заради икономическата криза и огромния спад на покупателната способност на ливанците, компанията предлага петгодишен безлихвен кредит за 50 % от сумата.

Целта е за една година в Ливан да бъдат продадени около 10 000 бройки от електромобила.
БТА