Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е оженил
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е оженил / снимка: Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е оженил, съобщиха световните агенции, като се позоваха на държавните медии в КНДР.

Севернокорейската телевизия излъчи кадри, показващи Ким Чен-ун на посещение в строящ се увеселителен парк в Пхенян в компанията на млада жена, представена от говорителя като негова съпруга. Името й беше обявено като И Сол-джу.

Напоследък в държавните медии се появяваха кадри, на които севернокорейският лидер беше придружаван на публични събития от тайнствена жена, за която чуждестранни наблюдатели предполагаха, че може да е негова приятелка, съпруга или сестра, отбелязва БТА.

Някои коментатори в Южна Корея изказваха предположение, че тя е певица, с която Ким Чен-ун е започнал любовна връзка преди години. По-рано този месец сайтът dailymail.co.uk, позовавайки се на южнокорейските тайни служби, съобщи, че дамата е севернокорейска поп звезда и се казва Хуон Сун Уол. Според сайта двамата имали интимни отношения в годините, когато учели заедно в швейцарски интернат. Бащата Ким Чен Ир обаче не бил въодушевен от връзката.


Съобщението за женитбата на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун свидетелства за промени във вътрешнополитически план в КНДР след смяната на върха в страната, смята директорът на корейските програми в Икономическия институт на Руската академия на науките Гергий Толорая.

„Разбира се, фактът е красноречив. Това е знак, че още сега се очертава ново направление в ръководството на Ким Чен Ун: по-голяма откритост, по-тесен контакт с хората, опит да се ограничи ролята на военните и изучаване на нови идеи”, посочи Толорая, пише БГНЕС. Според него в съобщенията на чуждестранния печат няма никаква информация за самата сватбена церемония, а просто се споменава за някоя си „другарка Ли Сол Чжу” като съпруга на Ким Чен Ун. Това може би показва, че самата сватба е станала доста отдавна.

По-интересен е фактът, че ръководителят на КНДР е започнал да се появява на публични места със съпругата си, което не фигурира в традициите на Северна Корея, добавя ученият.